Handelscommissie ITC oordeelde vrijdag tot een importverbod op enkele oude Samsung-modellen, schrijft Reuters. Volgens de ITC maakt Samsung inbreuk op twee Apple-patenten. Het eerste octrooi beschrijft hoe gebruikers met een touchscreen een telefoon besturen en het andere patent gaat over de manier waarop een mobiel apparaat het aansluiten van een koptelefoon herkent. Vier andere patentclaims van Apple wees de ITC vrijdag naar de prullenbak.

Oude modellen

Onder de oude Samsung-toestellen die inbreuk maken zouden de Nexus S 4G en enkele Galaxy-modellen zijn. In nieuwere modellen gebruikt Samsung de betwiste technologie niet meer. "De ITC schaart zich achter rechtbanken in onder meer Japan, Korea, Duitsland, Nederland en Californie door op te komen voor innovatie en Samsungs klakkeloos kopieren van Apple-producten te verwerpen", aldus een Apple-woordvoerder tegen Reuters.

Samsung ziet wel een lichtpuntje met het afwijzen van de vier andere gevallen van patentinbreuk. "Hiermee is wel voorkomen dat Apple zijn vage ontwerppatenten gebruikt om zo een monopolie op rechthoeken en ronde hoeken te krijgen", reageerde een Samsung-zegsman.

Veto

Het importverbod gaat pas in na de 60-daagse presidentiële periode waarin de zaak nog door de Amerikaanse regering opnieuw kan worden bekeken. Eerder deze maand sprak de regering-Obama nog een veto uit tegen een importverbod van de iPhone 4 en de iPad 2. De ITC had dat importverbod opgelegd vanwege schendingen van een 3g-patent van Samsung door Apple.

Het was voor het eerst sinds 1987 dat de Amerikaanse regering een veto uitsprak tegen een vonnis van de ITC.