Nokia ligt nog altijd in de clinch met de belastingdienst van India. Volgens The Financial Times heeft het door Microsoft overgenomen Finse bedrijf een belastingclaim van liefst 1,1 miljard dollar aan de broek. Nokia weigert te betalen en vecht de claim aan. Desondanks is er nog altijd beslag gelegd op de bezittingen van Nokia in India, waaronder de 8000 werknemers tellende Chennai-fabriek, die meegenomen is in de Microsoft-deal.

Het oorspronkelijke bedrag dat de Indiase overheid nog wilde zien was 321 miljoen dollar. De deadline daarvoor lag op 12 december, waarna de belastingdienst dreigde met een verdriedubbeling van de claim, zo onthulde het Britse internationaal zakendagblad medio december al. Dat vonnis is nu voltrokken, wat Nokia opzadelt met een probleem.

Bezittingen bevroren

De Indiase tak is namelijk onderdeel van de deal met Microsoft. Zolang het belastingconflict niet is opgelost, zijn alle Indiase bezittingen bevroren. Daardoor kunnen deze niet overgedragen worden aan Microsoft.

Nokia benadrukt dat het conflict in India geen materiële invloed heeft op de deal met Microsoft. Het bedrijf noemt de hele situatie een negatief signaal naar internationale bedrijven die zich in India willen vestigen. Het hooggerechtshof in India moet nu uitsluitsel geven.

Lees meer over de Nokia-overname door Microsoft op onze dossierpagina.