Die bankgarantie moest de Indiase overheid vrijwaren van kosten en claims als het project zou mislukken. De regering had dat wel als eis gesteld in de tender voor de 35 dollar-laptop. Die oorspronkelijke tender is nu dan ook geschrapt en er wordt een nieuwe tender uitgeschreven.

Nieuwe tender

Het bedrijf dat de oorspronkelijke aanbesteding voor de zogeheten Sakshat-laptop in de wacht had gesleept, was HCL Infosystems, stelt The Times of India op basis van anonieme bronnen. Dat bedrijf ging echter niet akkoord met de financiële garantie. De lancering van de Sakshat-laptop stond gepland voor 15 januari 2011, maar die deadline is dus volledig gemist.

De verwachting is dat de nieuwe tender binnen enkele weken wordt uitgegeven. Bedrijven kunnen zich daar dan op inschrijven. Een woordvoerder van het Indiase ministerie dat het Sakshat-project leidt, stelt dat het dit jaar nog goed zal komen. De Britse nieuwssite The Register merkt op dat de componentenkosten al bijna vier keer hoger liggen dan het gestelde doel van 35 dollar. Daar komen dan nog kosten bovenop voor assemblage, software, software-installatie en distributie.

Fabrikant wist van niets

Ondertussen reageert HCL dat het niet wist dat de Indiase regering al een besluit had genomen. Het bedrijf, India’s grootste pc-fabrikant, zegt dat het slechts had ingetekend op de ‘expression of interest’ voor de tender.

De Indiase overheid heeft de eigen goedkope laptop begin 2009 aangekondigd. Die moest slechts 20 dollar gaan kosten. Kort daarna is naar buiten gekomen dat het eigenlijk een basale desktop is, zij het compleet met klein scherm. Analisten waren meteen al sceptisch over de beoogde prijs, zelfs al zou de regering van het grote land massaal inkopen. De staatssecretaris voor onderwijs zei toen dat de productiekosten nog wel omlaag zouden gaan. Hij verwachtte dat de laptop halverwege 2009 te koop zou zijn.

Tablet, eigen OS

Vorig jaar heeft India ook de ambitieuze aankondiging van een 35 dollar tablet gedaan. Dat apparaat moet voor dat lage bedrag niet alleen een touchscreen hebben, maar ook videoconferencing bieden. Maar ook dit Indiase ‘overheidsvoorstel’ is door critici afgedaan als loze, en zelfs misplaatste, politieke beloftes.

Ondertussen is India ook bezig met de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem. De regering wil daarmee minder afhankelijk zijn van buitenlandse leveranciers én het wil een veiliger platform, om infiltratie door vreemde mogendheden beter af te weren.