Instagram test een versie zonder likes om de sociale druk bij gebruikers en de psychologische klachten die daarop volgen aan te pakken. Instagrammers kunnen zelf nog wel zien hoe vaak iets leuk wordt gevonden door volgers, maar die score wordt in deze versie niet meer gedeeld. Daardoor klikken ook minder gebruikers op het hartje omdat ze niet zien dat een heleboel anderen dat ook al gedaan hebben, vrezen gebruikers.

Business Insider sprak een aantal influencers die zien dat door de verandering minder gebruikers hun berichten liken. Ze klagen dat ze daarom minder aandacht besteden aan het posten van goede content, omdat de motivatie om dat te doen minder groot is. Ook manieren van Instagram om content van vrienden en familie te bevoordelen ten opzichte van influencers heeft mogelijk een impact.

Maar het is volgens de influencers ook een issue voor doorsnee gebruikers, die vanwege het gebrek aan deze stimulans zelf ook minder dingen gaan liken. Omdat dit wordt gezien als hét meetinstrument voor Insta-succes, zien een aantal high-profile gebruikers het nut minder in van Instagram.