Met de bios-update kunnen servergebruikers bovenop een Windows- of Linux-host meerdere gastsystemen draaien. Daarvoor is wel virtualisatiesoftware nodig, zoals het vorige week aangekondigde VMware Server (dat deze maand gratis beschikbaar komt), Virtual Server 2005 (van Microsoft) of Xen 3.0 (van Novell). De laatste twee zijn momenteel nog in ontwikkeling.

De Xeon MP, die al sinds november wordt ingebouwd in systemen van Dell, IBM en HP, is ontworpen voor servers met vier of meer processors. Deze servers draaien doorgaans veeleisende applicaties (zoals databases), maar zouden volgens Intel ook aantrekkelijk zijn voor bedrijven die minder servers in hun datacentra willen hebben staan.

Dell, IBM en HP spelen de nieuwe bios-versie door aan klanten en wederverkopers. De verwachting is dat Intel de virtualisatietechnologie omstreeks de helft van dit jaar ook inbouwt in processors voor single- en dual-socket servers.

Intels rivaal AMD gaf deze week nog de specificaties van zijn virtualisatietechnologie 'Pacifica' vrij. De chipfabrikant zegt de technologie vanaf 'het midden van 2006' toe te willen passen. De technologie maakt onder meer virtualisatie op i/o-apparaten mogelijk — een optie die (nog) niet door Intel wordt ondersteund.

Bron: Techworld