De nieuwe CEO van chipmaker Intel heet Brian Krzanich. De huidige Chief Operating Officer (COO) is sinds 1982 in dienst van Intel en wordt per 16 mei de 6e baas van Intel in zijn 45-jarige geschiedenis. Die topmannen kwamen allemaal vanuit de eigen rangen en waren dan ook al voorbereid en ingewerkt. Dat is nu met Krzanich, die verschillende technische en leidinggevende rollen heeft bekleed, opnieuw het geval.

Ook de andere kandidaten voor de topfunctie krijgen een promotie. In de schaduw van Krzanich zijn senior vicepresident en algemeen directeur software en services Renee James (48) benoemd tot president van Intel. Terwijl financieel directeur Stacy Smith (49) is gepromoveerd tot senior vicepresident.

Werk aan de winkel

Krzanich staat direct voor een uitdaging in zijn nieuwe functie, aangezien Intel een tegenvallend kwartaal achter de rug heeft en ook de vooruitzichten er nog niet rooskleurig uitzien. De overgang van de afglijdende traditionele pc naar tablets, hybrid-pc’s en smartphones zorgt voorlopig voor minder winst bij chipgigant Intel. Ook Intels Ultrabook-strategie blijkt nog geen succes.

De laatste tijd doen echter berichten en geruchten de ronde dat de chipmaker zijn voorsprong op chipproductiegebied meer wil uitbaten als producent voor anderen (als zogeheten foundry). Gespeculeerd wordt dat Intel dit ook kan en wil doen voor zijn bestaande processorklant Apple.

Lees ook: Opstappend CEO sust: Intel kan zich aanpassen op Computerworld.nl