Topman Paul Otellini van de chipbakker deed de aankondiging tijdens een conferentie in Californië, waarmee de speculatie officieel is geworden. De plannen lekten begin vorige week uit toen Sun dia's over Dunnington en de Nehalem-architectuur kortstondig online zette. Dat terwijl het de bedoeling was dat de chips redelijk geheim bleven.

Dunnington, die lijkt op AMD's Barcelona, moet de Xeon Tigerton gaan vervangen. De 45-nm Core 2 Duo serverprocessor heeft drie dual-bank cores, (tegenover twee in de Tigerton), 16 MB L3 cache, en 3 MB aan L2-cache per twee kernen. De processor kan in een server tegelijk gebruikt worden met zijn voorganger, de Tigerton.

Core-opvolger Nehalem is eigenlijk een 'penryn plus', en komt pas in het vierde kwartaal op de markt. De Front-side Bus wordt vervangen door QuickPath Interconnect (Intels tegenhanger van HyperTransport die onder andere wordt gebruikt door aartsrivaal AMD), en bovendien stapt Intel over op on-die geheugencontrollers, iets waar AMD sinds 2003 gebruik van maakt. Nehalem zal op zijn beurt opgevolgd worden door Westmere (in 2009) en Sandy Bridge (2010), maar daar zijn geen technische details over bekend gemaakt. Otellini zei verder dat de overstap op 22-nm technologie voor 2012 gepland staat.Topman Paul Otellini van de chipbakker deed de aankondiging tijdens een conferentie in Californië, waarmee de speculatie officieel is geworden. De plannen lekten begin vorige week uit toen Sun dia's over Dunnington en de Nehalem-architectuur kortstondig online zette. Dat terwijl het de bedoeling was dat de chips redelijk geheim bleven. Bron: Techworld