De chipproducent kiest er nu eerst voor om de prijzen te verlagen van solid state drives (ssd's) met nu reguliere capaciteit (80 en 160 GB). Door de overstap naar een productieproces op 34 nanometer zijn Intels ssd's tot wel 60 procent goedkoper. Het nieuwe topmodel van 320 GB is daarmee ook te produceren, maar Intel brengt dat nu toch nog niet op de markt.

De solid state drive (ssd) haalt die capaciteit van 320 gigabyte dankzij gebruik van 34 nanometer flashgeheugenchips. Dankzij een vlotte overschakeling van de chipproductie naar die kleinere maat voor transistorlijnen kan Intel de nieuwe ssd's (codenaam Postville) al in augustus uitbrengen. Intel heeft dit echter nog niet officieel aangekondigd. Wel officieel bekend is dat modellen op stapel staan van 80, 160 en 320 GB. Intel levert die ook aan partners als Kingston, A-Data en PQI.

Goedkoper

Prijzen zijn nog niet bekend, maar de overstap naar 34 nanometer maakt ook goedkopere chips mogelijk. Door de kleinere maat zijn er uit één chipplak (wafer) meer chips te snijden, wat de opbrengst per productierun verhoogd. De speculatie is dat de nieuwe ssd's van Intel elk zo'n 100 euro goedkoper zijn dan huidige exemplaren van gelijke capaciteit, waarbij 160 GB nu Intels topmodel is. Het verschil in prijs én capaciteit met reguliere harde schijven is nog altijd groot.

Intel heeft begin dit jaar al aangegeven dat die topcapaciteit voor ssd's dit jaar behaald wordt. De planning in de toen uitgelekte documenten was om die opslagstations in het vierde kwartaal op de markt te brengen. De concurrentie is echter ook druk bezig om zowel de capaciteit als de lees- en schrijfsnelheid van ssd's te verhogen. Zo werkt Toshiba al aan een 512 GB-model.

Wachten op massaproductie

Het belangrijkste is echter de massaproductie waardoor de prijzen omlaag kunnen. Voorlopig blijven ssd's nog flink duurder dan reguliere harde schijven. De verwachting is dat ssd's meer gebruikt worden zodra het prijsverschil minder groot is. Dan zijn de voordelen van die chipgeheugens aantrekkelijk genoeg om de wat hogere prijs te rechtvaardigen.

Dat is echter een kip-en-ei situatie; massale afname gebeurt pas als de prijzen laag genoeg zijn, terwijl massaproductie pas aantrekkelijk is als er grote afnamemogelijkheden zijn. Tot die tijd blijft het een nichemarkt waar de chipproducenten flink in moeten investeren. Zo heeft Micron, Intels partner in de joint venture voor flashgeheugenchips, afgelopen kwartaal 290 miljoen dollar verloren op 1,1 miljard dollar omzet.

Update: Eerste alinea van tekst toegevoegd: Intel kiest er nu voor huidige modellen goedkoper te maken, in plaats van de capaciteit te verdubbelen - met bijbehorende hogere prijs. Het 320 GB-topmodel ssd is haalbaar, maar laat dus op zich wachten om prijstechnische (en niet productietechnische) redenen.