Intel verwacht later dit jaar de eerste Broadwell-chips uit te brengen en heeft een Ultrabook gedemonstreerd met de nieuwe chip erin. De productie van de nieuwe 14-nanometerchip – een nieuwe mijlpaal voor chipfabrikanten – moet nog voor het einde van het jaar van start gaan. Een Atom-chip op 14 nanomenter, het energiezuinige antwoord op ARM-SoC’s, moet eind 2014 volgen.

Wet van Moore leeft

De Ultrabook met de Broadwell-chip, die nog niet verkrijgbaar is en ook nog niet officieel is aangekondigd, werkt volgens Intel al volledig. Tech-site The Register beschrijft een Ultrabook-presentatie waarbij de kersverse Intel-CEO Brian Krzanich het spel Cut the Rope werd gedemonstreerd.

Voorganger Haswell was nog met een 22 nm-proces gemaakt. Zijn opvolger is de eerste chip van Intel die naar het nog kleinere 14 nanomenterknooppunt gaat. Deze knooppunten zijn bepaald in een leidraad van de International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS). De leidraad gaat uit van steeds kleinere processen om de wet van Moore intact te houden.

Intel-directeur Renée James stelt dat de Wet van Moore nog springlevend is. “De Wet van Moore is minstens een keer per decennium doodverklaard sinds ik bij Intel werk en zoals je ziet werkt 14 nanometer en zien we er toekomst voorbij. Ik verzeker je dat hij springlevend is.”

Verkleiningsgrens in zicht

De 14 nm-chips staan volgens de ITRS-leidraad gepland voor 2014 en Intel wil al voor het einde van dit jaar Broadwell-chips uitbrengen. Chipfabrikanten zijn er nog niet helemaal over uit hoe de volgende chipkrimp (naar 10 nanometer) bereikt moet worden. Waarschijnlijk gebruikt Intel daarvoor multi-patterning, waarbij het substraat verschillende malen belicht wordt.

Maar met verdere verkleining botsen chipfabrikanten tegen een grens aan van wat met multi-patterning bereikt kan worden. Een lithografieproces met extreme ultraviolet (EUV) moet uitkomst bieden. De Veldhovense chipmachinegfabriek ASML heeft hiervoor dit jaar de eerste proefmachines uitgeleverd aan onder meer Intel.