De ceo van de marktdominante producent van computerprocessors heeft vele concurrenten zien komen, en gaan. Otellini verwijst in een interview met techblog AllThingsD naar verloren gegane chipontwerpers en -producenten als Via en Transmeta.

'De beste chip wint'

Eerstgenoemde was lang geleden een producent van x86-compatibele processors, terwijl laatstgenoemde rivaal zich richtte op superenergiezuinige chips. Linux-schepper Linus Torvalds is nog in dienst geweest van Transmeta. Dat bedrijf wist via complexe 'vertaling' ook bestaande x86-code te draaien op zijn processors.

"Ik draai al lang genoeg mee om me die lui [Via en Transmeta - red.] te herinneren. Mensen komen en gaan, en we hebben nooit een exclusieve [positie - red.] gehad", stelt de ceo van Intel in zijn historisch overzicht van de pc-markt. "En, over het algemeen, heeft de beste chip gewonnen."

Nieuwe concurrenten

Terwijl Intels oeroude processorconcurrent AMD inmiddels alweer geruime tijd in nood verkeert, ziet Otellini's bedrijf nieuwe concurrenten opdoemen. Chipmakers als Nvidia, Qualcomm en Samsung zijn groot in de grote, en groeiende, markt voor processors voor mobiele apparaten. Zij gebruiken eigen varianten van het ARM-processorontwerp van het gelijknamige Britse bedrijf.

De opmars van ARM is begonnen met smartphones, maar inmiddels al uitgebreid naar tablets. Nu komen die chips en hun producenten in concurrentie met de pc; desktops en laptops. De verkoop van de traditionele pc staat al enige tijd onder druk, door de economische crisis. Intel zelf verwacht dat in het vierde kwartaal de pc-verkoop tegenvalt, hoewel Windows 8-tablets de dip kunnen verminderen.

Windows op ARM

Smartphones en tablets weten consumenten nog wel te verleiden tot aanschaf. Ondertussen is Intel nog niet ver gekomen met zijn ambities om de eigen energiezuinige x86-compatibele Atom-processors in tablets en smartphones te krijgen.

Zelfs aloud kompaan Microsoft flirt nu met ARM. Het eind vorige week uitgekomen Windows 8 is ook verschenen in een variant die op ARM-processors draait. Dat zogeheten Windows RT is volgens Otellini geen bedreiging voor de pc.

Die apparaten hebben wel een langere batterijduur, erkent de ceo. Maar apparaten met Intel-chips kunnen compatibiiteit bieden, en de ARM-concurrenten niet. Systemen met Windows 8 kunnen namelijk software, en volgens Otellini ook websites, draaien die zijn gemaakt voor oudere versies van Windows.