Die eerste processors op de kleinere productiemaat van 32 nm zijn Xeon-chips voor servers. Die quadcore-processors komen in het eerste kwartaal van 2010 uit. Volgens de fabrikant verschijnen dan ook meteen al de eerste systemen van enkele computerleveranciers.

Intel zegt hiermee voor te lopen op het eigen schema voor de overgang naar 32 nm. Huidige Intel-chips worden gemaakt op 45 nanometer, net als die van AMD. Die concurrent maakte eind vorig jaar de overstap naar 45 nm, maar Intel deed dat eind 2007 al.

Alvast 22 nm

De chipmaker belicht op zijn Intel Developer Forum (IDF) deze week niet alleen de vlotte productie van die kleinere chips, die daardoor sneller of energiezuiniger zijn. Ceo Paul Otellini toont ook alvast een chipplak (wafer) die is geproduceerd op 22 nanometer.

Dat is de volgende verkleiningsstap, die gepland staat voor eind 2011. De getoonde wafer bevat prototypes van sram-chips (static random access memory), die relatief eenvoudig zijn in vergelijking met processors.

Voor het zover is, gebruikt Intel de verkleining naar 32 nm om meer functies te integreren in de processor, zoals AES-encryptie. Daarnaast neemt het de grafische chipset op in de cpu en belooft daarbij tegelijkertijd ook een prestatieverbetering. Dit zal Nvidia en het door AMD overgenomen Ati onder druk. Geïntegreerde graphics lopen tot op heden nogal achter op de mogelijkheden van zelfstandige grafische processors (gpu's), op videokaarten.

Meer integratie

De eerste gecombineerde cpu/gpu is een dualcore chip die multithreading ondersteunt. Deze 32 nm-processor komt in varianten voor servers en desktops. The Register meldt dat het grafische deel nog wel een 45 nm-component is en dat daar ook de geheugencontroller in zit.

Intels overgang naar 32 nm gebeurt dus eerst middels een samenvoeging, net als het eerder al deed om de dualcore-achtstand op AMD in te lopen. De Pentium-maker voegde toen twee single core-processors samen in één chip.

Eigen GPU

Ondertussen werkt Intel ook aan een eigen gpu, dat een geheel ander ontwerp is dan gebruikelijk. Die chip, codenaam Larabee, is ook even getoond op IDF. Bezoekers van die conferentie kregen een demonstratiefilmpje voorgeschoteld dat draaide op een pre-productiemodel. Intel geeft echter nog geen details over de aard van of de lanceringsdatum voor die gpu. Larabee zou dit jaar nog moeten uitkomen, maar dat is officieel niet bevestigd.