Dat meldt Barron's Tech Trader Daily op basis van informatie van een analist van de bank Pacific Crest. Volgens de site worden de prijsverlagingen rond 18 januari bekendgemaakt.

Pacific Crest verwacht de prijsverlagingen met name voor de goedkope versie van de quad-core processoren. De Xeon-chips en quad-core Core-chips zouden 15 tot 40 procent goedkoper worden, terwijl de prijzen van dual-core-processoren met 13 procent zullen dalen.

Reden voor de prijsverlaging zou de introductie van AMD's 45-nanometer Phenom II en 'Shanghai' Opteron-serverchip zijn. Phenom II is goed ontvangen en de Shanghai-chip wordt al afgenomen door onder meer Hewlett-Packard, Sun, Dell, IBM en Fujitsu.

Concurrentie opvoeren

AMD verkoopt twee goedkope versies van zijn Phenom II-processor momenteel voor bijna de helft van de prijs van vergelijkbare modellen van Intel. Het bedrijf probeert met zijn lage prijzen in te spelen om de grote groep consumenten die minder wil betalen voor een nieuwe pc vanwege de recessie. AMD hoopt zo ook de concurrentie met Intel weer op te kunnen voeren.

Vorige week werd bekend dat de omzet van Intel in het laatste kwartaal met 23 procent is gedaald. De gepresenteerde resultaten waren voorlopige cijfers. Donderdag komt Intel met definitieve vierdekwartaal- en jaarcijfers.