De kwestie speelt al maanden, maar voor Intel is de maat nu vol. De chipfabrikant eist een nieuwe licentiedeal voor toegang tot zijn intellectuele eigendom, zoals de instructieset  voor x86-processors. Aanleiding is de oprichting van GlobalFoundries, de nieuwe joint venture van AMD die voortaan diens chips fabriceert.

Als AMD niet meewerkt, zal de bestaande licentieovereenkomst over 60 dagen worden ingetrokken, zo dreigt Intel. Dat zou betekenen dat AMD geen x86-processors meer mag produceren.

x86-processortechnologie

Intel stelt dat AMD volgens de licentieovereenkomst geen recht heeft om een sublicentie te geven voor het maken van producten met de x86-processortechnologie. "AMD heeft een deal met Intel en GlobalFoundries heeft geen rechten als ze niet met ons om de tafel gaan zitten", zegt Intel-woordvoerder Chuck Mulloy tegen de IDG nieuwsdienst.

AMD heeft een belang van 34,2 procent in GlobalFoundries, de eerder deze maand verzelfstandigde fabriekspoot van de chipmaker. De rest van het bedrijf is in handen van een investeringmaatschappij uit Abu Dhabi. De deal leverde het verlieslijdende AMD een bedrag van 700 miljoen dollar op.