USB 3.0 is de nieuwe generatie standaard voor supersnelle verbindingen, die gepland staat voor release in 2009. Het is een belangrijke nieuwe stap, omdat alle pc's in de toekomst deze standaard zullen gaan gebruiken en omdat het tien keer zo snel zal zijn als USB 2.0.

Geen specs voor concurrenten?

Intel richtte in 1995 het USB Implementers Forum op, samen met andere grote spelers uit de industrie waaronder Microsoft. Het Forum moet de wereldwijde adoptie van USB-apparaten steunen en versnellen.

Een bron dichtbij AMD klaagt tegen Cnet dat Intel weigert om de specificaties nu al voor concurrenten vrij te geven. Als gevolg hiervan kunnen AMD, Nvidia, Via Technologies en een aantal andere bedrijven gedwongen worden om een alternatief te bedenken: "Het zal ertoe leiden dat wij geen andere mogelijkheid zien dan het ontwikkelen van een tweede specificatie, die samen met die van Intel zou worden geïntroduceerd," zegt de bron.

Intel zou de specificaties bewust een aantal maanden achterhouden. Daardoor kunnen concurrenten pas later dan Intel producten met USB 3.0 op de markt brengen. Intel zou op die manier een grote hap uit de markt kunnen nemen.

Intel ontkent

Een woordvoerder van Intel ontkent tegen Cnet alle aantijgingen. "Net als bij vorige generaties van USB, werkt Intel zo hard als mogelijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe specificatie met zo min mogelijk vertraging aan de industrie geleverd wordt. Hier hebben wij belang bij, omdat dat de brede adoptie van USB 3.0 verzekert."

AMD te lui om zelf te werken

Intel werpt bovendien tegen dat AMD en Nvidia zelf niet bereid zijn om noodzakelijke werkt te verrichten. "Ze zouden zelf de tijd, technici en het geld kunnen investeren om hun eigen host controller specificatie te ontwikkelen. In het verleden hebben zij er voor gekozen om te profiteren van ons werk en investeringen."

"Intel brengt alleen een product uit als het echt gereed is. Op dit moment is de specificatie nog niet gereed. Als we het nu zouden uitbrengen, dan worden er chipsets gemaakt die straks niet compatible zijn met apparaten en dat willen we uiteraard voorkomen."

Bron: Webwereld Bron: Techworld