De conferentie wordt gehouden in San Francisco, en maandag is het onder meer de beurt aan de microprocessors. Tukwlla is de volgende stap in Intels high-end Itanium 2 serverchips en de opvolger van het recent uitgekomen Montvale. Veel specificaties zijn al bekend van de Tukwila, met meer dan 2 miljard transistoren een reus van een chip. De quadcore met een cache van 30 MB zal gebruik maken van QuickPath interconnectie, Intels antwoord op AMD's HyperTransport. Quickpath verbindt de kernen met elkaar op een bandbreedte van 96 GB/s. Tukwila wordt eind dit jaar of misschien volgend jaar verwacht.

Geheel andere koek is een ander groot product dat de chipbakker deze dagen zal toelichten, de mobiele Silverthorne. Volgens Intel CTO Justin Rattner is het de kleinste x86 processor van het bedrijf in 15 jaar. Daarmee moet Silverthorne een plek krijgen in de wereld van de volgende generatie mobiele apparaten en smartphones. Anders dan met de meeste Intel-chips (en alle processoren vanaf de Pentium Pro in 1995) verwerkt de processor instructies 'in order', wat wil zeggen dat berekeningen op volgorde van binnenkomst worden uitgevoerd. Intel legt zich nu toe op 'out of order' chips, die een hele rits berekeningen tegelijkertijd uitvoert en deze vervolgens samenbrengt. Het voordeel van 'in order' is dat het minder energie kost, maar het gaat wel ten koste van de snelheid.

Intel is niet de enige fabrikant die zijn koopwaar zal toelichten. Onder meer Sun Microsystems en IBM zullen hier en daar hun licht laten schijnen op hun kijk op processortechnologie. Sun zal de fijnheden van de SPARC komen uitleggen, terwijl IBM zich onder meer toelegt op zijn Cell-architectuur en hoe deze van 65 nm naar 45 nm wordt gemigreerd. Bron: Techworld