Intel en LG hebben een samenwerking gesloten voor mobiele internet-apparaten (MID’s), zoals netbooks maar ook tablets. LG gebruikt Intels nieuwe geïntegreerde chips (codenaam Moorestown) voor mobiele apparaten. Moorestown combineert de energiezuinige Atom-processor met de nieuwe Langwell-chipset.

Moblin

De twee zetten in op Linux als slank besturingssysteem voor netbooks. Het gaat om de speciaal aangepaste Moblin-uitvoering. Chipproducent Intel sponsort dat open source-project. Moblin is specifiek gericht op de Atom- en Core 2-processors van die chipmaker. Deze Linux-uitvoering bevat dan ook optimalisaties voor die energiezuinige processors.

Een vroege proefversie van Moblin 2 is eind vorige maand uitgebracht. Die alpha-versie is echter nog lang niet uitontwikkeld. LG en Intel melden in hun aankondiging al wel dat zij Moblin versie 2 gaan voeren op MID’s. Moblin is grotendeels afgeleid van Fedora, de consumentendistributie die Linux-leverancier Red Hat heeft vrijgegeven aan de open source-gemeenschap.

2010

Het is nog niet bekend wanneer de eerste apparaten uitkomen. Intel heeft al wel laten weten dat de Moorestown-chips in 2010 breed beschikbaar zijn. De samenwerking met LG kan die elektronicaproducent een voorkeurspositie opleveren waardoor het de eerste lading van die Intel-chips kan krijgen. LG werkt samen met Ericsson om 3G-netwerkaansluiting in te bouwen in de toekomstige MID’s.

Dat type computer zit tussen laptops en smartphones is. De nu populaire mini-laptops (netbooks) en kleinere tablet-pc’s worden tot MID’s gerekend. Veel van die apparaten gebruiken processors van ARM. Intel heeft al energiezuinige chips ontwikkeld voor MID’s, maar die zijn tot op heden nog niet veel in gebruik door de hardware-producenten.

Smartphones

LG is volgens metingen van onderzoeksbureau IDC de op twee na grootste fabrikant van mobiele telefoons. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft vorig jaar 100,7 miljoen mobieltjes geleverd aan telecombedrijven en -winkels. Nokia en Samsung zijn de nummer één en twee met respectievelijk 468,4 miljoen en 196,7 miljoen toestellen.