De twee bedrijven hopen gezamenlijk tot een nieuwe standaard te komen, die vervolgens ook door andere bedrijven moet kunnen worden gebruikt, zo hebben zij vrijdag aangekondigd. Wimax is deel van de IEEE 802.16-standaard, een technologie die gebruikt wordt om draadloos breedband te kunnen leveren over een veel grotere afstand dan de bekendere 802.11-standaard (wifi).

Nokia en Intel zeggen zich daarbij te concentreren op IEEE 802.16e, een variant die gebruikt kan worden door mensen die met een draagbaar apparaat onderweg zijn. Nu wordt wimax nog voornamelijk gebruikt om breedband te leveren naar vaste punten, bijvoorbeeld in gebieden waar geen adsl of kabel beschikbaar is.

De 802.16e-standaard is nu nog volop in ontwikkeling, maar de twee partners verwachten dat deze volgend jaar geformaliseerd kan worden. De vaste variant - 802.16a werd al in januari 2003 vastgelegd. Nokia en Intel zullen niet alleen samenwerken bij de ontwikkeling, maar ook bij de gezamenlijke promotie. Beide concerns zijn al lid van het WiMax Forum, een industriegroep die de technologie promoot.