Intel komt met een eigen versie van de softwarebibliotheek Hadoop. Datacenters gebruiken deze software met Apache-licentie om grote datasets te verwerken. Intel hoopt dat zijn eigen variant eenvoudiger te gebruiken is dan andere distributies van Hadoop.

Intel mikt op datacenter

Intel is al langer aan het uitbreiden met softwaretoepassingen, voornamelijk om de hardware aantrekkelijker te maken. De Atom en Xeon-processors zijn dominant aanwezig in datacenter en het is voordelig voor de chipmaker om ervoor te zorgen dat bedrijven steviger geïnvesteerd zijn in Intel.

Intel ziet de pc-markt inzakken en kondigde onlangs aan de moederbordenmarkt voor pc's te verlaten. Ondertussen wil het ook nog maar niet vlotten met Intels mobiele chipsets. In de mobiele markt heersen chipmakers als Qualcomm en Nvidia met ARM-chips en Intel is vooral nog aanwezig met x86-chips in hardware van Microsoft. Het datacenter is vooral de markt waar Intel zijn pijlen op richt.

Software leidt tot hardware

Helemaal onverwacht is de aankondiging van de Hadoop-variant niet, omdat Intel al jaren met deze open source-stack werkt. Met het aanbieden van de eigen Hadoop-diensten en ondersteuning, flirt Intel met bedrijven die Big Data willen verwerken.

The New York Times wijst erop dat Big Data-verwerking door de oplossing van Intel behapbaar wordt voor bedrijven die zich geen team voor dergelijke data-analyse kunnen veroorloven. Als deze vervolgens meer servers inzetten om Big Data te analyseren, kan Intel weer meer hardware afzetten.

Flirt met Facebook

Facebook is een van de bekendere gebruikers van Hadoop. Het bedrijf gebruikt de software om de terabytes te verwerken die over het sociale netwerk vliegen. Intel probeert het sociale netwerk al langer als partner te strikken om chips te leveren voor diens datacenters. Bij de onthulling van Intels recentste Atom-serie trad een onderdirecteur van de hardwaredivisie van Facebook op om te spreken over de voordelen van de schaalbare workloads die Intel belooft.

Intel neemt steeds meer stappen buiten de chipproductie om. Zo heeft het bedrijf antivirusproducent McAfee gekocht, ontwikkelde Intel het mobiele platform Moblin en de daaruit volgende samenwerkingsverbanden Meego en Tizen met Nokia en Samsung respectievelijk. Ook investeert het bedrijf in allerhande onderzoeksprojecten, bijvoorbeeld naar smart cities, 5G en nieuwe gebruikersinterfaces.