Intel laat zich in harde bewoordingen uit over het oordeel van de Europese Commissie. “Overduidelijk onvoldoende bewijs", een “hopeloze analyse" en “onherstelbaar beschadigend" zijn een paar van de kwalificaties die de chipleverancier over heeft voor de uitspraak. De EC beboette Intel na een onderzoek van acht jaar, waarbij onder meer Dell, HP en Media Markt zijn betrokken. De boete van een miljard euro die het in 2009 kreeg, is de grootste die ooit is opgelegd aan een bedrijf.

Intel stapt nu naar de rechtbank in Luxemburg, dat na het Europese Hof van Justitie de belangrijkste rechtbank binnen de EU is. Vijf rechters zullen zowel de EC als Intel horen in een vier dagen durende zitting. Volgens Intel heeft de Europese Commissie te veel geleund op verklaringen van de klanten van Intel, naast HP, Dell en Media Markt ook Acer, Lenovo en NEC.

Interne emails spelen grote rol

Interne documenten van die klanten hebben in het onderzoek een grote rol gespeeld. Volgens de antitrustonderzoekers heeft Intel zich schuldig gemaakt aan twee soorten van illegaal gedrag. Enerzijds zou de chipmaker hebben gedreigd met tegenmaatregelen als een pc-leverancier in enige mate zou overstappen op AMD-chips. Zo is Dell in februari 2003 gedreigd met het opzeggen van kortingen.

Anderzijds zou Intel eisen hebben opgelegd voor minimale afname. Dat was dan niet in aantallen processors maar in een percentage van de desktopaantallen van de processorafnemende pc-producent. Zo is HP een minimum van 95 procent opgelegd, blijkt uit de interne documenten.

Daarbij mocht HP zijn AMD-systemen alleen direct verkopen aan het mkb, verkoop via distributeurs of resellers was verboden. Een e-mail uit december 2006 van Lenovo maakt gewag van een lucratieve deal met Intel met als voorwaarde dat die pc-maker in 2007 geen AMD-laptops introduceert.

Informatie is niet juist, zegt Intel

Maar die informatie is inadequaat, en niet juist, zegt Intel. “De Commissie volgt de subjectieve waarneming van de klanten", zegt advocaat Nicholas Green namens Intel. Hij krijgt bijval van de Europese Ombudsman. Die zegt dat er fouten zijn gemaakt tijdens het onderzoek.

De rechtszaak gaat enkele maanden duren. Mocht Intel met de uitspraak niet tevreden zijn, kan het nog naar het Europese Hof van Justitie.