Intel meldt dat de geplande overgang naar 32 nanometer vlot verloopt. Zowel het productieproces voor chips met die kleinere maat transistorlijn als de kwaliteit van de chips zelf is erg goed. Het nieuwe productieproces vereist flinke aanpassingen in Intels chipfabrieken.

Deze verkleiningsstap in de tick-tock strategie van Intel kan hierdoor wat eerder worden gezet. Tick-tock slaat op de cyclus van een nieuw ontwerp, twee jaar later gevolgd door een verkleining daarvan. Intel heeft gisteren al een prototype gedemonstreerd van een 32 nanometer processor.

De chipproducent zegt nu dat de eerste 32 nanometer-chips, codenaam Westmere, eind dit jaar al op de markt komen. Dat zijn dan desktop- en laptopprocessors. Uitvoeringen voor servers verschijnen later. Begin 2010 komt de massaproductie op gang. Westmere is de verkleinde uitvoering van het Nehalem-processorontwerp, wat nu op de markt is met de productnaam Core i7.

Van dat chipontwerp komen er in het tweede kwartaal van dit jaar nog nieuwe exemplaren op de markt. Die verbeterde Nehalems hebben dan hogere kloksnelheden, maar komen ook in varianten met wel acht cores. Opvallend is dat die binnen het energieverbruik blijven van Intels quadcore-processors. Pc- en serverproducenten hoeven hun systeemontwerp dus niet aan te passen en serverbeheerders hoeven geen extra stroomaanvoer te regelen. Acht-core topmodellen hebben dan een maximaal verbruik (TDP) van 130 Watt, meldt Intel.

De vervroegde overgang naar 32 nanometer wordt ingezet met een investering van 7 miljard dollar. Intel steekt dat geld dit jaar en komend jaar in nieuwe productielijnen en fabrieken in de Verenigde Staten. Mogelijk dat er eind 2010 nog een miljard bijkomt voor die investering in 32 nanometer.

Ceo Paul Otellini van Intel zegt dat de 32 nanometer-investering ruim zevenduizend banen schept. Hij benadrukt dat zijn bedrijf bewust investeert in de VS. Op dit moment bevindt zo’n 75 procent van Intels productiecapaciteit zich in dat land. Vorige maand kondigde het bedrijf echter nog een flinke reorganisatie aan. Daarbij schrapt het wereldwijd zesduizend banen en sluit het vier fabrieken, twee in Azië en twee in de VS.

Bron: Webwereld Bron: Techworld