De aankomende nieuwe generatie is de eerste grote herziening van de energiezuinige Atom sinds die processor in 2008 op de markt kwam. Intel heeft de architectuur op de schop genomen om een sprong voorwaarts te maken, zowel qua beter vermogen als qua efficiënter energieverbruik, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG.

Zuinige servers

De nu alvast geleverde servervariant, codenaam Avoton, is bedoeld voor het ontwerpen en testen van nieuwe servers. De eerste systemen met Avoton-processors komen naar verwachting in de tweede helft van dit jaar op de markt. Tot op heden zijn de relatief lichte en zuinige Atom-chips al wel eens gebruikt in speciaal ontworpen servers, maar dat zijn uitzonderingen.

Intel heeft de Atom ooit ontworpen voor lichtere pc's, waarbij de chip vooral veel gebruikt is in netbooks. Daarnaast streeft de maker ernaar om zijn chip ook geaccepteerd te krijgen door tablet- en smartphonemakers. Tot op heden heeft Intel daarin geen groot succes geboekt. De energiezuinige ontwerpen op basis van het niet x86-compatibele ARM-ontwerp maken de dienst uit in de mobiele markt.

Tablets en smartphones later

De Avoton-chip die na de zomer verschijnt, is gebaseerd op het geheel nieuwe Silvermont-ontwerp. Later volgen processorvarianten op basis van die architectuur voor smartphones en tablets. De variant (codenaam Bay Trail) voor touch-tablets moet vóór de kerst uitkomen, terwijl de chip (Merrifield) voor smartphones begin volgend jaar verschijnt.

De servervariant die als eerste uitkomt is geproduceerd op 22 nanometer en gebruikt Intels techniek voor driedimensionale transistors. De kleinere maat van 22 nanometer voor de transistorlijnen op een chip maakt een hoger prestatieniveau dan wel een lager energieverbruik mogelijk. Intels eerste 22 nm processors waren de varianten in de Ivy Bridge-generatie, die een jaar geleden op de markt zijn gekomen. Huidige Atoms zijn nog geproduceerd op 32 nanometer.

Intel showt in deze animatie hoe het 22 nm-chips fabriceert: