Intel demonstreerde zijn nieuwe 82598 10-Gigabit Ethernet Controller en 82575EB Gigabit Ethernet Controller deze week tijdens Cisco's Networkers-gebruikersconferentie.

De 82598 gaat in september in productie. De 82575EB is inmiddels verscheept naar fabrikanten. Prijzen van de nieuwe controllers zijn niet bekendgemaakt.

De rekenkracht in datacentra neemt hand over hand toe, maar de netwerkverbindingen blijven achter op de ontwikkelingen, stelt Sunil Ahluwalia van Intel.

De nieuwe chips hebben meerdere queues, mogelijkheden voor virtualisatie, packet prioritisering en nieuwe netwerkopslagmogelijkheden die ervoor moeten zorgen dat de netwerkverbinding niet langer een struikelblok is.

Tot nu toe heeft Intel chips gebakken waarbij de communicatie tussen bijvoorbeeld servers en opslag via een route het systeem in en uit verliep. De cpu moet hierbij de pakketjes verdelen.

De nieuwe gigabitchip heeft vier verzendende en ontvangende queues per poort en software om pakketjes achteraan in de rij te zetten. De 10G-chip beschikt over maar liefst 32 verzendende en 64 ontvangende queues per poort.

Ook heeft Intel Virtual Machine Device Queues (VMDQ) geïntroduceerd om pakketjes naar verschillende virtuele machines op een server te routeren.

Fabrikanten van virtualisatiesoftware moeten hun software hier overigens wel geschikt voor maken. Intel zegt hierover in gesprek te zijn met Vmware, Xensource en Microsoft, maar verwacht voorlopig nog geen concrete toezeggingen. Bron: Techworld