De onderverdeling in drie segmenten biedt duidelijkheid, blogt pr-topman Bill Calder van Intel die gelijk een nieuwe marketingcampagne onthult. Intel Core is voortaan het 'primary hero brand', meldt Calder.

Sterrensysteem

Varianten als de huidige Core 2 Duo en Core 2 Quad zijn dus niet meer, net als de naam Centrino voor Intels mobiele chipplatform (processor plus chipset plus wifi-chip). Intel gaat naamsveranderingen in zijn desktopproductlijnen doorvoeren en alle chips de Core i-benaming geven, zoals al bekend van de Core i7. Core 2 Duo en Core 2 Quad vallen straks onder respectievelijk Core i3 en i5. Laatstgenoemde komt pas in september uit. De nieuwe Nehalem-chips vallen al onder de i7-naam.

Toekomstige chips zullen in dezelfde categorieën worden ingedeeld, afhankelijk van de functies en specificaties, zo schrijft de Intel-topman op het blog. De i5- en i7-chips zijn bedoeld voor de zakelijke markt en worden dan ook uitgerust met beheerplatform (en hardwarematige virtualisatieondersteuning) vPro. Dat merk verdwijnt echter weer als zogeheten 'top-level brand', net als Intels niet aangeslagen mediacenter-merk Viiv.

Daarnaast voegt Intel sterren toe om de verschillende Core i-chips van elkaar te onderscheiden. Één ster is een instapmodel, zoals de Celeron, en vijf sterren is een topmodel, zoals de quadcore i7-processor. Die sterrenindeling telt ook voor laptopprocessors.

Meer verwarring

De eerste reacties zijn niet bepaald positief. Vooral het schrappen van termen als ' Duo' en 'Quad' kan op niet veel sympathie rekenen. Juist dat soort termen maken duidelijk wat een chip te bieden heeft. De nieuwe Core i-benaming verwart doordat die naam straks namelijk op twee verschillende manieren wordt gebruikt; voor een dualcore- en een quadcore-processor. Daarnaast wordt de 3-5-7 onderverdeling wat willekeurig gevonden.

Enerzijds kapt de processorproducent wel in het woud aan merknamen, toevoegingen, afgeleiden en generaties. Anderzijds is de nieuwe driestaps indeling erg grof, aldus de critici. Bovendien verwatert Intel die zelfbenoemde focus door de namen Atom, Celeron en het opnieuw gebruikte Pentium te handhaven voor netbooks en laptops. De verwarring wordt nog wat groter doordat het bedrijf de te schrappen Centrino-merknaam vanaf 2010 gaat gebruiken voor wifi- en Wimax-chips.