Vice-president Sean Maloney van Intel vertelt op de Computex-beurs in Taiwan dat de boete vooralsnog geen invloed heeft op de activiteiten van het bedrijf in de Europese Unie. Hij zegt dat Intel de beslissing van de antitrusttak van de EC nog bestudeert. De Europese overheid heeft Intel vorige maand een boete van 1,06 miljard euro opgelegd.

Betalen

De marktdominante processorproducent kan dat bedrag betalen zonder dat het zijn investeringen of het uitkeren van dividend aan aandeelhouders moet wijzigen. Dit liet cfo Stacy Smith weten op een analistenbijeenkomst afgelopen week in Londen. "Er is nog voldoende cash flow uit onze activiteiten om te investeren in onze business, de boete te betalen en het dividend uit te betalen."

De cfo benadrukt dat Intel niet aan het divident tornt. Dat zei het bedrijf al bij de bekendmaking van de financiële resultaten voor het eerste kwartaal van dit jaar. De opgelegde boete heeft daar geen invloed op. De kredietcrisis heeft wel voor wat problemen gezorgd, maar Intel heeft zijn productie snel teruggebracht in reactie op de afnemende verkoop in het vierde kwartaal.

Marges

Volgens financieel directeur Smith ligt de bezetting van Intels fabrieken nu op zo'n 40 procent en zit daardoor de voorraad weer op een gezond niveau. Datzelfde moet dan nog gelden voor het wereldwijde kanaal van wederverkopers en pc-producenten. Die kunnen nu nog met overtollige voorraden zitten.

Intel heeft zijn bruto marge zien dalen naar 45,6 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat was in het vierde kwartaal van vorig jaar nog 53,1 procent. Intels cfo verwacht dat dit in de tweede helft van dit jaar weer terugkeert naar het "normale bereik" van 50 tot 60 procent.