Intel zou nog steeds van plan zijn om in 2013 te starten met een 14 nanometer-proces in zijn fabriek in Ierland. Dat zei Eamonn Sinnot, directeur van Intel Ierland, in het Ierse Leixlip tijdens een bijeenkomst met internationale journalisten, waaronder Webwereld. "Er is geen vertraging of aanpassing in het introductieschema", beweert Sinott. Wat dat schema behelst, wil hij niet zeggen. Wanneer Intel Ierland precies start met de productie van de nieuwe chips is nog onduidelijk. De verbouwing van de benodigde fabrieksruimte is nog niet klaar. Intels fabrieken in het Amerikaanse Arizona en Oregon gaan binnenkort ook over op hetzelfde 14 nm-proces.

Personeel naar huis

Zeshonderd Ierse Intel-medewerkers die een training volgden in de VS zijn vorige maand vervroegd naar huis gestuurd. Dat zou duiden op een vertraging van de introductie van de nieuwe generatie processoren. "Het terugsturen van dat personeel is niet gerelateerd aan de plannen om 14 nm te introduceren," houdt Sinott echter vol. CEO Paul Otellini heeft volgens hem 'Ierland op zijn roadmap gezet voor de introductie van 14 nm'. De kans bestaat echter dat Ierland pas aan de beurt is zodra de Amerikaanse fabrieken hun maximumcapaciteit hebben bereikt.

Verbouwing

In Leixlip produceert Intel momenteel alleen nog chipsets met de sterk verouderde 65 nm-techniek, die binnenkort wordt uitgefaseerd. Op een bord in de personeelsruimte van de huidige fabriek werd al verwezen naar de start van het 14 nm-proces. Buiten waren de bouwwerkzaamheden om een oud fabrieksgebouw geschikt te maken voor de nieuwe productie nog in volle gang. In januari 2011 kondigde Intel Ierland aan 500 miljoen dollar te investeren in de werkzaamheden, die twee jaar zouden duren.

Intel kampt met de gevolgen van de dalende pc-verkoop en heeft nog gering succes met zijn nieuwe chips voor mobiele apparaten. De Amerikaanse fabrikant verwacht komend kwartaal dan ook een verdere daling van zijn omzet en winst. De productie van de nieuwe generatie chips voor laptops en dekstops zou door de afnemende vraag vooruitgeschoven kunnen worden.

Investering in ASML

Intel investeerde eerder dit jaar voor ruim drie miljard euro in het Nederlandse ASML. Een deel van dat bedrag is bedoeld voor ontwikkeling van extreme ultra-violet-lithografie, dat met lichtgolven flinterdunne patronen op chips aanbrengt. Ook Samsung en TSMC hebben een flinke investering gedaan in het Veldhovense bedrijf. "Onze investering in ASML is een voorbeeld van ons geloof dat Moore's Law de komende jaren blijft gelden", aldus Martin Curley, directeur van Intel Labs Europe. Die wet, geponeerd door Intel-oprichter Gordon Moore, stelt dat elke twee jaar het aantal transistors op een geïntegreerd circuit verdubbelt.