Intel zegt op de hoogte te zijn van de kinderziektes van WiMax, maar te zijn aangemoedigd door recente ontwikkelingen van deze snelle draadloze technologie, aldus persbureau Reuters.

Commerciële start

Het grootste deel van de Intel-investering in Taiwan van 500 miljoen dollar zal ten goede komen aan de uitrol van een WiMax-netwerk, zei Lil Mohan van Intels WiMax-programma. Intel verwacht halverwege dit jaar een commerciële start van WiMax in de VS en hoopt dat de uitrol in Azië gereed zal zijn tegen 2009-2010.

Andere landen

Eind vorig jaar heeft de Taiwanese regering al 664 miljoen dollar toegezegd aan de ontwikkeling van WiMax op het eiland. Volgens Intels Mohan zal Japan waarschijnlijk als eerste Aziatische land de WiMax-standaard in gebruik nemen, aangezien er al flink in is geïnvesteerd. Taiwan en India volgen dan op de voet, meent Mohan. Enkele andere landen die een WiMax-netwerk opzetten zijn Zuid-Korea, Vietnam, Thailand, Singapore en Australië.

Taiwanese denktank

MIC, een Taiwanese denktank, voorspelt dat WiMax veel sneller zal groeien dan de bredere netwerkindustrie. Tussen 2006 en 2008 zullen de uitgaven aan de nieuwe standaard jaarlijks met zo'n 150 procent toenemen. In Taiwan zijn hier enkele bedrijven mee bezig, zoals D-Link, ZyXEL en Gemtek Technology.