De chipproducent heeft over 2009 4,4 miljard dollar winst geboekt op 35,1 miljard dollar omzet. Dat was in 2008 respectievelijk 5,3 miljard en 37,6 miljard dollar.

Voor het slotkwartaal van vorig jaar heeft Intel 2,3 miljard dollar winst behaald op 10,6 miljard dollar omzet. De winst is 875 procent gestegen ten opzichte van het beroerde vierde kwartaal van 2008. De omzet is 28 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder.

Schikking en boete

De winst heeft nog een deuk opgelopen door de vergaande - en kostbare - schikking met AMD. Daarbij betaalt Intel 1,25 miljard dollar aan zijn noodlijdende concurrent. De chipgigant heeft dat bedrag meteen afgeschreven.

Eerder heeft Intel dat ook gedaan met de recordboete die de Europese Commissie heeft opgelegd. Daardoor is de winst voor het tweede kwartaal vorig jaar verdampt. De omzet is in die periode echter ook gedaald. De toen geboekte 8 miljard dollar was 1,4 miljard lager dan het resultaat van het tweede kwartaal 2008.

Pc-herstel

De nu behaalde financiële resultaten zijn aanmerkelijk beter. De processorproducent heeft natuurlijk ook flink geprofiteerd van het aantrekken van de pc-markt. Die boekt voor het vierde kwartaal van vorig jaar een groei van 22 procent. Dat is de sterkste kwartaalgroei in 7 jaar, wat vooral te danken is aan de sterke instorting van de pc-markt in de crisis.

De omzet van Intels groep voor pc-chips is 10 procent gestegen. Dat komt overeen met wat analisten hadden verwacht. Financieel directeur Stacy Smith van Intel verklaart dat bescheiden herstel te danken aan goede pc-verkoop in het Kerstseizoen en aan Windows 7, dat eind oktober op de consumentenmarkt kwam.