Aanvankelijk hield de al jaren verlieslijdende joint venture ST-Ericsson de identiteit van de koper nog geheim. Maar nu heeft Intel tegenover persbureau Reuters bevestigd dat het de nieuwe eigenaar is. De producent van processors voor pc's en servers krijgt hiermee ook het gerelateerde intellectuele eigendom in handen.

Wegvallen Nokia

Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt. ST-Ericsson heeft wel laten weten dat er 90 miljoen dollar gemoeid is met de verkoopopbrengst in combinatie met de besparing van de hierdoor niet door te voeren ontslagen. Intel voegt hiermee producten en expertise voor geolocatie en navigatie toe aan zijn eigen portfolio op dit gebied. Door de opkomst van smartphones en draagbare elektronica met location awareness is dit naar verwachting een enorme groeimarkt.

De samenwerking tussen het Zweedse telecombedrijf Ericsson en de Franse elektronicaproducent STMicroelectronics is in 2008 opgezet en in maart dit jaar hebben de twee eigenaren het formele einde aangekondigd. Een van de aanleidingen hiervoor was een grote daling in de bestellingen door hoofdklant Nokia, weet Reuters te melden. Daarnaast had de joint venture al moeite om te concurreren met andere chipmakers, ondanks het feit dat het na Qualcomm de grootste fabrikant was van chips voor mobiele apparaten.