Intel is voor Penryn overgestapt van een 65 nanometer- naar een 45 nanometer-productieproces. Doordat de transistors nog maar 45 nanometer (een nanometer is een miljardste van een meter) breed zijn, passen er meer op een chip. Ook is er minder sprake van elektriciteitsverlies. Dit heeft weer een positieve invloed op de snelheid en het stroomverbruik van de processors.

Zoals alle hardwarebouwers wil ook Intel een groen imago uitstralen. Zo zal het hongerigste Penryn-systeem niet meer dan 120 watt verbruiken. De Penryn-gebaseerde notebooks die in het eerste kwartaal van 2008 op de markt worden verwacht, verbruiken niet meer dan 25 watt. Dat was bij notebook met 65 nanometer-processors nog 35 watt. Door verbeteringen in de hardware worden virtuale machines tot 75 procent sneller geladen, zo belooft Intel.

Nog deze maand brengt Intel twaalf quad-core Xeon 5400-serverchips op de markt met kloksnelheden variëren van 2 tot 3,2 GHz en een cache van 12 MB.Daar komen in december drie dual-core Xeon-processors bij met kloksnelheden tot 3,4 GHz en 6 MB cache. De Intel Core 2 Extreme QX9650 is bedoeld voor gamingsystemen.

In totaal veertig fabrikanten werken aan systemen die zijn gebaseerd op Intels Penryn 45 nanometer-technologie. Zo hebben HP en Lenovo al zakelijke desktops aangekondigd met aan boord Penryn-gebaseerde quad-core Xeon 5400-processors. Dell kondigt naar verwachting vandaag enkele PowerEdge-servers aan met aan boord Penryn.

Volgens Intels mede-oprichter Gordon Moore betekent Penryn de ‘grootste vooruitgang op het gebied van transistors in veertig jaar’. De volgende grote stap staat echter alweer voor 2008 op het programma. Dan moeten de ‘Nehalem’-chips op de markt komen die via de QuickPath Interconnect-architectuur een betere performance moeten leveren.

Bron: Techworld