De Itanium 9100 serie (zoals Montvale officieel heet) bestaat uit zeven processoren en zou oorspronkelijk in 2006 op de markt komen. Dat is later uitgesteld en tot voor kort wilde Intel nooit verder gaan dan de melding dat Montvale "in het vierde kwartaal van 2007" gelanceerd zou worden. Afgelopen maandag kondigde Eddie Toh, Intels regional platform marketing manager voor Azië, echter aan dat Montvale eraan zat te komen. Zojuist heeft woordvoerder Kristof Semke van Intel Benelux bevestigd dat Montvale reeds vanaf heden wereldwijd beschikbaar is, en tevens enkele details van de serie bekend gemaakt.

De 9100 serie bestaat uit zes dual cores en een single core. Montvale is op drie punten verbeterd volgens Intel. Core-level lockstep moet bijdragen aan de stabiliteit. De demand-based switching (DBS) zou voor stroombesparing moeten zorgen en de front-side bus is verhoogd met 667 MHZ. De kloksnelheid van de processor ligt op 1.66 GHz.

De Montvale dual-core en single-core processors worden vanaf morgen verscheept en de prijs ervan ligt tussen pakweg 700 en 3700 Amerikaanse dollars (afhankelijk van specs en hoeveelheid uiteraard). De versie met core-level lockstep is vanaf het eerste kwartaal van 2008 beschikbaar. Uiteindelijk dient Montvale (de zesde generatie) als tussenpaus voor de volgende generatie chips, Tukwila. Die wordt volgend jaar verwacht, al sluit Intel niet uit dat het 2009 wordt.

Bron: Techworld