De grote maker van pc- en serverprocessors breekt daarmee met zijn aanpak tot op heden. In plaats van een reeks chips in verschillende, door Intel bepaalde, varianten kunnen hardwaremakers nu 'eigen' ontwerpen laten fabriceren door Intel. Dat zijn dan nog wel chips samengesteld uit de bouwstenen die Intel biedt, maar de aanpasbaarheid is groter dan voorheen.

Meer modelleren naar voorbeeld van ARM

Netwerkreus Cisco neemt al chips op maat af bij Intel, maar dat is middels een aparte overeenkomst. De processorfabrikant wil dit op grotere schaal algemeen aanbieden. Daarvoor onthult het nu de zeer energiezuinige Quark-chips, die nog 'onder' de zuinige en lichte Atom-processors komen te staan. Quark is onthuld op de technische conferentie IDF (Intel Developer Forum) die nu plaatsvindt in San Francisco.

Het Quark-ontwerp biedt ook aansluitpunten voor functionele componenten van derden, weet techblog Ars Technica te melden. Intel-CEO Brian Krzanich geeft aan dat zijn bedrijf het liefste de productie wil verzorgen, maar dat fabricage door derden ook kan. Hiermee neigt de chipreus meer naar het model van het Britse ARM dat zijn chipontwerpen in licentie verkoopt aan anderen die het dan kunnen aanpassen en fabriceren.

Marketingdirecteur Nick Knupffer van Intel haalt zijn hoogste baas aan:

Internet of Things, inclusief armbanden

De topman stelt dat Intel daarmee de eigen fabricage- en architectuurkracht aanwendt om verder door te dringen in de markt voor zeer zuinige chips en apparatuur. Quark is dan ook bedoeld voor ingebedde systemen, waaronder naast industriële apparaten ook smartwatches en andere draagbare elektronica. De verwachting is dat het Internet of Things groot gaat worden en Intel wil daarin meespelen.

De eerste referentie-ontwerpen met Quark-producten (chips en moederborden) worden in het vierde kwartaal geproduceerd. Die prototypes moeten hardwarepartners helpen om hun eigen systemen te ontwerpen en te maken. Intel mikt in eerste instantie op producten voor de industriële wereld, de energiesector en de vervoersindustrie.

Apple ooit afgewezen voor iPhone-chips

Daarna moet 'het nieuwe computertijdperk' met draagbare, persoonlijke elektronica aanbreken. CEO Krzanich gaf een armband als voorbeeld van een referentie-ontwerp dat Intel momenteel al ontwikkelt. Het bedrijf zoekt actief naar partners op dit gebied. In 2006 heeft Intel nog Apple afgewezen toen die aanklopte voor eigen chips voor de toen nog topgeheime iPhone. Dit heeft Intels vorige CEO in mei, net na zijn opstappen, onthuld.