De razendsnelle groei van de markt voor smartphones en tablets, waar ARM soeverein heerst, boezemt Intel geen angst in. “We zijn niet bezorgd. Het is een groeimarkt voor de hele industrie en voor ons juist een nieuwe markt, dus we kunnen alleen maar groeien,” vertelt Roger Benson, algemeen directeur Intel Noord-Europa aan Webwereld.

Servers niet aan te slepen

De chipgigant heeft net een recordjaar achter de rug met een totale omzet van ruim 43 miljard dollar. Vooral de servermarkt groeide hard, en daar verstevigde Intel zijn dominantie. De sterke groei komt doordat bedrijven na magere crisisjaren vorig jaar flink investeerden in hun infrastructuur. En door de explosieve groei van internetdiensten kunnen de grote cloud providers de servers ook nauwelijks aanslepen.

Volgens Intel was het internetverkeer in 2010 wereldwijd 175 exabytes, meer dan in alle voorgaande jaren bij elkaar opgeteld. Benson: “Dat was een plezierige verrassing voor ons. De serverdivisie groeide 35 procent groei in vergelijking met 2009.”

WinTel blijft sterk

Over het offensief van ARM op het territorium van Intel maakt het bedrijf zich niet druk. Ook de aankondiging van Microsoft dat Windows 8 ook op ARM-architectuur zal draaien, ziet Intel als een ‘uitdaging’. Traditioneel is de band tussen Microsoft en Intel zeer innig. “En dat blijft ook zo,” verzekert Benson.

Intel ziet ook niet dat de stormachtige groei van mobiele apparaten en tablets de mart voor laptops of pc’s kannibaliseert. “Alleen bij netbooks zien we beperkte kannibalisatie.”

De chipgigant is er desalniettemin op gebrand om een flinke vinger in de pap te hebben in de lucratieve groeimarkten waar ARM heerst. Intel heeft tientallen varianten van Atom geoptimaliseerd voor smartphones en embedded in industriële en huishoudelijke apparaten.

Nog weinig Android op x86

Op de tabletmarkt wedt het bedrijf op zo veel mogelijk paarden. Naast Windows schaaft Intel ook al een tijd aan Android op x86, al is het op dat vlak na de aankondiging in juni 2010 wat stil gebleven. Ook op de afgelopen CES-beurs was er weinig nieuws over Android-apparaten die op Atom draaien.

Dat is opmerkelijk, daar CES toch dé plek is voor dergelijke aankondigingen en demonstraties. En dat terwijl Intel in december aandeelhouders en analisten lekker maakte met een lijst van zes fabrikanten die met Android-tablets op Atom komen. Van die lijst was toen Dell overigens al geschrapt.

Naast Android blijft Intel bezig met het op Linux gebaseerde MeeGo. Dat besturingssysteem is de samenvoeging van het door Intel gesteunde Moblin en het door Nokia ontwikkelde Maemo. Maar de meeste fabrikanten gaan overduidelijk eerder voor Android dan voor Meego.

Het blijft afwachten of Intel in 2011 echt een vuist kan maken tegen ARM. Uiteraard is Intel zelf vol vertrouwen. “We zijn zeer optimistisch. We verwachten dat 2011 weer een recordjaar gaat worden,” aldus Benson.