De kloksnelheidsrace is definitief voorbij. Dit zegt Intel die zich nu meer richt op integratie van functies en chips. De ingenieurs van het bedrijf werken aan System-on-a-Chip (SoC) ontwerpen die pc’s zowel krachtiger als nog zuiniger moeten maken.

Dit ligt niet in de verre toekomst. De huidige Core i7 (codenaam Nehalem) krijgt naast de reeds geïntegreerde geheugencontroller ook onder meer een powercontroller ingebouwd. Die desktopprocessor wordt door deze diverse verbeteringen ook geschikt voor laptops en netbooks. Intel zegt het stroomverbruik van aankomende Core i7-varianten onder de 10 Watt te kunnen brengen.

Ingenieurs van Intel vertellen komende week meer hierover op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), die plaatsvindt in San Francisco. Onderzoeker en technologiedirecteur Mark Bohr van Intel geeft de presentatie ‘The new era of scaling in an SoC world’.

Goed en toepassingsgericht ontworpen geïntegreerde chips zijn schaalbaar voor zware en lichte toepassingen, is de gedachte. “Dit zorgt ervoor dat de Wet van Moore van kracht blijft”, verklaart Bohr. Die wet is ooit geformuleerd door mede-oprichter Gordon Moore en luidt dat het aantal transistoren op een chip elke achttien maanden verdubbelt. Tot voor kort stond dat gelijk aan een verdubbeling van het prestatieniveau van chips.

Kortere termijn

De ISSCC-bijeenkomst is meestal het toneel van chipontwikkelingen die zich op de lange termijn afspelen. Zo heeft Intel daar lang geleden al de eerste doorbraken op het gebied van silicon lasers uit de doeken gedaan. Wetenschappers van de chipproducent werken al jaren aan chips (silicon) die direct met optische signalen (lasers) kunnen werken. Dataverkeer via optische verbindingen moet nu nog worden omgezet in elektrische signalen, wat een flinke vertraging met zich meebrengt.

De doorbraken die Intel dit jaar deelt, zijn wat meer gericht op de korte termijn. Zo geeft het ook details over aanstaande Nehalem-varianten met zes en acht cores. Die Xeon-processor (Nehalem-EX) kan per core twee programma-threads tegelijk uitvoeren. De kloksnelheden van de cores zijn dynamisch te veranderen.

Bron: Webwereld Bron: Techworld