De aankomende Braidwood-technologie van Intel belooft de voordelen van ssd's (solid state drives) voor reguliere harde schijven. Laatstgenoemde zijn goedkoper en bieden veel meer capaciteit dan de opslagstations die zijn opgebouwd uit snelle, relatief dure flash-geheugenchips. De Braidwood-modules zijn zelf flash-chips, maar stukken goedkoper dan complete ssd's.

Begin 2010

Onderzoeksbureau Objective Analysis stelt in een lijvig, online te koop, rapport dat Braidwood de doodsteek kan zijn voor ssd's. Volgens analist Jim Handy, auteur van het rapport, is gebruik van Braidwood goedkoper dan de aanschaf van een ssd. Hij schat dat de modules, beschikbaar in varianten van 4 tot 16 GB, een pc slechts 10 tot 20 dollar duurder maken.

Intel heeft nog geen prijzen bekend gemaakt voor Braidwood. Het zou daarbij ook snellere (single-level cell) flash-chips gebruiken in plaats van de reguliere (multi-level cell) exemplaren die dienst doen in ssd's voor de consumentenmarkt. Intel wil deze flash-technologie begin 2010 op de markt brengen. Ondertussen zijn er geruchten over uitstel van Braidwood-ondersteuning in aankomende chipsets, die in het eerste kwartaal uitkomen.

Over het ondermijnen van de harde schijf-tegenhanger is Intel, die ook ssd's produceert, niet zo pessimistisch als het onderzoeksbureau. De producent zelf voorziet dat pc's meerdere lagen van flash-geheugen krijgen. Daarbij zijn ssd's voorbehouden aan de snelste - en duurste - machines, terwijl Braidwood in nagenoeg alle pc's aanwezig zal zijn.

Turbo Memory niet zo turbo

Die nieuwe generatie volgt op de Robson-technologie, het zogeheten Turbo Memory, dat Intel in 2007 lanceerde. Daarbij werd door de producent snelheidsvoordelen voorgespiegeld, onder meer voor het booten van Windows Vista en het starten van applicaties. De snelheidswinst bleek in de praktijk tegen te vallen. Het voornaamste, merkbare snelheidsverschil was voor het uit slaapstand komen van een pc.