Intel heeft de oorzaak weten te achterhalen van de fout waardoor Gigabit-controllerchips zijn uit te schakelen met een enkel malafide netwerkpakket. Die zogeheten 'packet of death' is ontdekt bij VoIP-verkeer en zorgt ervoor dat netwerkpoorten van Intels 82574L-chip uitvallen. Een reboot van het systeem met die netwerkcontroller kan deze storing oplossen.

Corrupt imagebestand

De fout zit in het image-bestand voor de programmeerbare chip die de eigenlijke Gigabit Ethernet-controller aanstuurt. De bron daarvan is echter niet fabrikant Intel, wat eerst wel zo leek te zijn. De ontdekker van de fout, cto Kristian Kielhofner van Star2Star Communications, heeft uitgebreid samengewerkt met Intel-ingenieurs om de fout op te lossen.

De chipfabrikant heeft de zaak zelf verder uitgezocht en komt tot de conclusie dat de 82574L en de bijbehorende EEPROM-image (Electrically erasable programmable read-only memory) geen blaam treft. Die chip wordt voornamelijk gebruikt op moederborden voor servers, meldt tech-nieuwssite The H. De fabrikant van het moederbord in kwestie waarbij de 'packet of death' voorkomt heeft een corrupt imagebestand gebruikt, stelt Intel nu.

Fabricagefout

Die "incorrecte EEPROM-image" is in de chip gezet tijdens de fabricage van het moederbord. Intel heeft zijn bevindingen doorgegeven aan de moederbordmaker en die het advies gegeven correcties door te voeren. Terwijl Intel de fabrikant in kwestie anoniem houdt, weet techmagazine Wired de identiteit van die firma te melden. Dat is de Taiwanese producent Lex CompuTech (in de VS actief onder de naam Synertron Technology).