Volgens de financiële website TheStreet.com wil Intel met de investering de toekomst van de draadloze breedbandtechnologie redden. Zowel in Europa als Amerika lijkt 3G Long Term Evolution (LTE) de Intel-technology voorbij te streven.

TheStreet noemt een mogelijke investering dan ook een wanhoopsdaad. "Als Wimax het gaat redden, is dit de enige manier waarop dat gaat lukken," zegt een redacteur van de site in een video.

Telecombedrijven Clearwire en Sprint richtten vorig jaar een joint-venture op die in Amerika Wimax had moeten aanbieden. De twee ondernemingen hadden na een voortvarende start echter hun bedenkingen over de toekomst van Wimax.

De investering van Intel moet de kosten van de nieuwe Wimax provider in Amerika, die zo'n 5 miljard dollar beragen, beter in de hand houden. Intel betaalde eerder al 600 miljoen dollar voor een belang van 25 procent in Clearwire.

Intel Centrino

Intel heeft groot ingezet op Wimax als de nieuwe draadloze standaard. De chipfabrikant hoopt dat gebruikers in de toekomst standaard een Wimax-verbinding op hun laptop computer eisen, en daarom massaal nieuwe notebooks aanschaffen. Later dit jaar zal Intel Wimax toevoegen aan zijn Centrino-platform.

Bedenkingen

Andere aanbieders, waaronder Cisco, zijn altijd meer voorzichtig geweest in hun enthousiasme over Wimax. De netwerkgigant waarschuwde eerder dat er in de ontwikkelde wereld weinig behoefte zou zijn aan een draadloze technologie die vooral concurreert met dsl-aanbieders.

Daardoor zou Wimax zijn veroordeeld tot dunbevolkte gebieden waar geen dsl- of kabelinternet beschikbaar zijn.

Nederland

In Nederland zal Worldmax naar verwachting later dit jaar in Amsterdam Wimax internet gaan aanbieden. Intel is een van de investeerders in de onderneming.