Intel belooft met de nieuwe Atoms dat er een dag lang gewerkt kan worden met goedkope notebooks. Volgens Kirk Skaugen, de chef van Intels PC-client group, gaan dergelijke producten minder dan 599 dollar kosten. Naast notebooks worden de Bay Trail-processoren ook geleverd in laaggeprijsde desktop PC's, meldt de internationale News Service van IDG, uitgever van Webwereld.

Volkomen nieuwe architectuur

De nieuwste chipserie is de opvolger van Clover Trail, met een volledige nieuwe architectuur die meer energiezuinig zijn en sneller rekenen. In de hardwareconfiguratie is minder fancooling nodig. Het platform kan tot vier processorkernen aan. De eerste producten worden voor het einde van het jaar verwacht, zei Skaugen tijdens Intel Developers Forum in Peking.

Intel wil met de nieuwe Atoms een beter tegenwicht bieden aan de dominante positie van de tablets door in het laagste segment van de traditionele PC-markt te investeren. Door de notebooks een langere batterijduur mee te geven, moeten die aantrekkelijker worden voor mensen die anders mogelijk naar een tablet overstappen.

Haswell: meer rekenkracht voor low-end servers

Intel kwam tijdens IDF ook met de vierde generatie Core-processor, de Haswell. Die chip moet de notebooks in het duurdere segment een batterijduur meegeven van 9 tot 10 uur. De Haswell is ook bedoeld voor servers, zoals bijvoorbeeld de Xeon E3, de eerste chip gebaseerd op de Haswell-architectuur. Ook deze kunnen vier kernen bevatten en leveren meer rekenkracht tegen minder energieconsumptie.

Intel kwam overigens ook met de aankondiging van de nieuwe Xeon E5 en E7, die nog op Ivy Bridge zijn gebaseerd en die pas volgend jaar overstappen op de volgende architectuur Haswell, schrijft Computerworld.com, zustersite van Webwereld.

Meest opvallende aan Haswell is de winst in snelheid in databasetransacties via het op de chip gebouwde Transactional Synchronization Extensions (TSX). Die uitbreiding van de instructieset maakt het voor programmeurs mogelijk onderdelen van de code specifiek te richten op de synchronisatie van transacties. Dat maakt de afhandeling sneller en geeft minder fouten.