De Federal Trade Commission heeft de schikking met Intel woensdagmiddag bekendgemaakt. In juni was al duidelijk dat beide partijen dicht bij een schikking waren.

Intel belooft nu computerfabrikanten niet meer te betalen als ze geen gebruik maken van chips van rivalen of tegen hen tekeer te gaan als ze wel voor concurrende producten kiezen. De FTC heeft in ruil daarvoor geen boete opgelegd.

De FTC klaagde Intel in december aan wegens het misbruiken van zijn dominante positie door te verhinderen dat klanten producten van concurrenten zouden kopen. Volgens de commissie heeft Intel computerfabrikanten gedwongen om exclusieve deals te sluiten.

Fusies rivalen

De deal met de FTC gaat verder dan eerdere antitrustzaken tegen Intel doordat het bedrijf ook wordt gedwongen zich vriendelijk op te stellen tegenover zijn concurrenten op andere manieren. Zo moet Intel zijn overeenkomsten rond intellectueel eigendom met AMD, Nvidia en Via zo aanpassen dat deze bedrijven makkelijker kunnen fuseren of jointventures kunnen aangaan, zonder dat een rechtszaak met Intel dreigt.

Dat is van belang omdat AMD onlangs heeft besloten zijn fabrikanten af te splitsen in een apart bedrijf, om financiële problemen te voorkomen. Intel betwistte of die actie van AMD juridisch gezien door de beugel kon.

Eerdere schikkingen

De antitrustzaak van de FTC valt te zien als de zwaarste procedure tegen Intel tot nu toe. De chipfabrikant heeft het al jaren aan de stok met toezichthouders op het gebied van mededinging. In november schikte Intel met zijn grootste concurrent AMD voor 1,3 miljard dollar. Er loopt in de VS ook nog een strafzaak tegen Intel.

Vorig jaar mei eindigde een slepende Europose antitrustzaak in Europa met een megaboete van ruim 1 miljard euro voor het chipbedrijf. Maar Intel is hiertegen in beroep gegaan bij het Europese Gerechtshof van eerste aanleg in Luxemburg. Intel klaagt dat eurocommissaris Neelie Kroes zowel aanklager als rechter en jury was in antitrustkwesties.

Update 17.30: De FTC heeft de details van de schikking bekendgemaakt.