In een gezamenlijk verklaring melden de chipmakers dat de overeenkomst de juridische conflicten beëindigt, en dat het de twee bedrijven "in staat stelt weer alle aandacht te geven aan innovatie en productontwikkeling".

De deal omvat onder meer een nieuwe vijfjarige patentovereenkomst waaronder beide chipmakers elkaars technologieën onder licentie mogen gebruiken. Ook belooft Intel zich te houden aan een set afgesproken handelspraktijken, waarbij impliciet gedoeld wordt op de soms agressieve wijze waarop Intel de chipmarkt beheerst.

Daarnaast betaalt Intel AMD 1,25 miljard dollar, en belooft AMD een aantal lopende rechtszaken en klachten bij toezichthouders tegen Intel te laten vallen.

Europese Commissie

Hoewel AMD belooft wereldwijd alle klachten bij antitrustautoriteiten terug te trekken, zal de deal geen gevolgen hebben voor de antitrustzaak van de Europese Commissie, die in mei een megaboete van 1,06 miljard euro gaf aan Intel. "De Commissie blijft Intel monitoren of het zich houdt aan antitrustwetgeving", zegt een woordvoerder van Kroes tegen The New York Times.

Wat de gevolgen zijn voor de net gestarte antitrustzaak van de openbaar aanklager in New York, is onbekend. Volgens de aanklacht zou Intel computermakers betalen om AMD buiten te sluiten.