De grafische chip Larrabee zou komend jaar verschijnen, maar Intel heeft besloten die processor voor onbepaalde tijd uit te stellen. Reden is dat het product zelf, maar ook de bijbehorende softwaretools nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn.

Alleen voor ontwikkelaars

Larrabee komt voorlopig alleen als software development kit (sdk) uit. Het is daarmee een 'pre-product' voor ontwikkelaars die alvast willen ontwikkelen voor een chip waarvan onbekend is wanneer die uitkomt. Bovendien is ook van de sdk onbekend wanneer die verschijnt.

Intel wil met Larrabee de concurrentie aangaan met Nvidia en het door AMD overgenomen Ati. De grafische chip van Intel, opgebouwd met meerdere kernen van reguliere x86-processors, is al meerdere keren uitgesteld. Oorspronkelijk had het product in 2008 klaar moeten zijn.

AMD combineert ook

Een dag nadat Intel het uitstel van Larrabee bekendmaakte, lekten nieuwe details uit over AMD's geplande samenvoeging van processor (cpu) en grafische chip (gpu). Die Intel-concurrent komt onder de codenaam Shrike met een combinatie van zijn Fusion-processor en een grafische processor (gpu).

AMD gebruikt hiervoor technologie van de overgenomen grafische chipproducent Ati. De Shrike zal bestaan uit een Ati RV800 gpu-kern gecombineerd met een dualcore Phenom-cpu.

10-core processor

In eerste instantie wordt de Shrike-chip gefabriceerd op 40 nanometer. In 2010 volgt de overstap naar 32 nm, waardoor de processor sneller en energiezuiniger kan zijn. Die overstap valt samen met de komst van Intels chips met 10 processorkernen of meer, die het ook fabriceert op 32 nm.