Intel kondigde november vorig jaar de eerste Penryn 45 nm-processors aan. Sindsdien heeft de chipbakker ruim 35 varianten voor servers, desktops en notebooks op de markt gebracht die allemaal gebruikmaken van een nieuw soort transistor, door Intel aangeduid met 'hafnium-infused high-k metal gate'.

Aan die collectie worden nu twee quad-core Xeon serverprocessors toegevoegd. De L5420 en L5410 draaien op respectievelijk 2,50 en 2,33 GHz en bieden een 12 MB ‘on-die cache’ en een 1333 FSB. Intel roemt echter met name het lage stroomverbruik. De nieuwelingen zouden 25 procent sneller zijn dan de vorige Xeons van Intel zonder extra stroom te verbruiken.

De L5410 en L5420 worden ingebouwd door onder andere Dell, HP en IBM. Intel zelf is alweer druk bezig met de aankomende 45 nm-telg. In het volgende kwartaal moet een nieuwe ‘low-voltage’ op de markt komen met een kloksnelheid van 3 GHz, 6 MB cache en een 1333 MHz FSB. Voor de tweede helft van dit jaar heeft Intel 6-core Xeons op stapel staan.

AMD

Rivaal AMD maakt zich ondertussen op om zijn langverwachte quad-core Barcelona-chip op de markt te brengen. Deze processor moet na maanden vertraging in het tweede kwartaal op de markt komen, onder andere via Dell en HP. Verwacht wordt dat AMD morgen nieuwe versies introduceert van zijn Phenom-chips.

Bron: Techworld