De nieuwe Itanium-generatie, codenaam Tukwila, komt toch niet meer dit kwartaal op de markt. Intel stelt die 64-bit serverprocessor, met geïntegreerde geheugencontroller, uit. De fabrikant verklaart voor uitstel te kiezen om courante technologie toe te voegen. Tukwila was ooit gepland voor 2008.

De quadcore processor zou nu, ondanks vooruitstrevend ontwerp en planning, wat achterhaald kunnen zijn. Woordvoerders van Intel spreken dit tegen en stellen dat Tukwila er goed voor staat. De nu geplande toevoegingen zijn een verbetering en geen inhaalslag.

Sneller geheugen

De nieuwe Itanium-chip krijgt nu een snellere geheugenbuffer en ondersteuning voor DDR3-geheugenchips. Daarnaast zal Tukwila met de moederbordaansluiting (socket) compatibel zijn met volgende Itanium-generaties. Dat zijn de reeds geplande Poulson- en Kittson-uitvoeringen. Die processors brengen meer veranderingen voor het Itanium-platform.

De snellere geheugenbuffer biedt de mogelijkheid meer geheugen toe te voegen in een server en dat flexibel te verdelen binnen het systeem. Daarbij zijn meer of minder geheugenkanalen te koppelen voor bepaalde processors en hun cores.

Dit zogeheten scalable buffer memory zit tussen de processors en het systeemgeheugen in.

Dit komt dus bovenop de geïntegreerde geheugencontroller, die al lang gepland was voor Tukwila. Intel noemt dat Quickpath (voorheen CSI, Common System Interconnect). Het is de tegenhanger van de HyperTransport-interconnect die concurrent AMD al jaren geleden heeft ingevoerd voor zijn processors.