De nieuwe Itanium-generatie, codenaam Tukwila, komt toch niet begin dit jaar op de markt. Intel stelt die 64-bit serverprocessor, met geïntegreerde geheugencontroller, uit. De fabrikant verklaart voor uitstel te kiezen om courante technologie toe te voegen. De quadcore Tukwila was ooit gepland voor 2008, als opvolger van Montvale.

De 2 GHz-processor met 30 MB Level2-cachegeheugen zou nu, ondanks vooruitstrevend ontwerp en planning, wat achterhaald kunnen zijn. Woordvoerders van Intel spreken dit tegen en stellen dat Tukwila er goed voor staat. De nu geplande toevoegingen voor de 65 nanometer-chip zijn een verbetering en geen inhaalslag.

Buffer

De nieuwe Itanium-processor krijgt een snellere geheugenbuffer en ondersteuning voor DDR3-geheugenchips. Daarnaast zal Tukwila met de moederbordaansluiting (socket) compatibel zijn met volgende Itanium-generaties. Dat zijn de reeds geplande Poulson- en Kittson-uitvoeringen, die dan te gebruiken zijn in moederborden en servers voor Tukwila. Dit biedt beheerders en serverfabrikanten upgrade-voordelen. Poulson en Kittson brengen meer veranderingen voor het Itanium-platform.

De snellere geheugenbuffer biedt de mogelijkheid meer geheugen toe te voegen in een server en dat flexibel te verdelen binnen het systeem. Daarbij zijn meer of minder geheugenkanalen te koppelen voor bepaalde processors en hun cores. Dit zogeheten scalable buffer memory zit tussen de processors en het systeemgeheugen in. Dit komt dus bovenop de dubbel uitgevoerde geïntegreerde geheugencontroller, die al lang gepland was voor Tukwila. Intel noemt dat CSI (Common System Interconnect). Het is de tegenhanger van de HyperTransport-interconnect die concurrent AMD al jaren geleden heeft ingevoerd voor zijn processors.

65 nanometer Intel fabriceert Tukwila op een 65 nanometer-productieproces. Dat is wat achterhaald vergeleken met Intels desktopchips, maar de volgende stap voor de Itanium-productie is naar 32 nanometer. De chipmaker slaat het tussenliggende 45 nanometer over voor zijn 64-bit serverprocessors. Bron: Techworld