De bug betreft de mogelijkheid om een bios-wachtwoord in te voeren voor de solid state drive (ssd). Volgens Intel treedt de fout alleen op onder zeer zeldzame omstandigheden: wanneer de gebruiker een bios-wachtwoord instelt, dat dan verandert of weer uitschakelt, en vervolgens de pc opnieuw start.

Toch is de fout ernstig genoeg om de levering van deze ssd's voor de consumentenmarkt te staken. De fabrikant zegt de oorzaak te hebben gevonden en werkt nu aan een nieuwe firmwareversie waarin de fout is opgelost. Die update komt naar verwachting over enkele weken uit en is dan ook beschikbaar op Intels supportsite, meldt het bedrijf aan Computerworld. Klanten die data hebben verloren, kunnen die niet meer terugkrijgen met de nieuwe firmware.

Goedkoper

Het gaat om nieuwe types ssd's die in samenwerking met Micron zijn geproduceerd op 34 nanometer. Eind juli zijn de plannen daarvoor uitgelekt. Eerst leek er nog sprake van een 320 GB-uitvoering, maar Intel gebruikt de kleinere productiemaat vooralsnog niet om modellen met een grotere capaciteit uit te brengen. In plaats daarvan brengt het exemplaren van 80 en 160 GB uit voor flink lagere prijzen. Dit moet de massamarkt openbreken en dan weer de productieschaal vergroten.