Tijdens een toespraak op de Computex-beurs in Taipei heeft Intel een volwaardig prototype van de Finse fabrikant Elektrobit getoond met Menlow aan boord. Menlow wordt pas volgend jaar verscheept.

Ontwikkelaars van Elektrobit hebben hun Mobile Internet Multimedia Device (MIND) in zeven weken ontwikkeld. Het apparaat is voorzien van een uitschuifbaar toetsenbord, aanraakscherm met een resolutie van 1024 x 600 pixels en een 3,2 megapixelcamera.

De ultramobile gebruikt geen Windows als besturingssysteem maar Midinux, een Linux-variant voor mobiele apparaten van het Chinese Red Flag Linux.

Verder beschikt het apparaat over wifi, bluetooth, geïntegreerd gps-systeem, navigatiesoftware en poorten voor micro-usb en microsd.

Overigens demonstreerde Intel ook de al eerder gepresenteerde ultramobile-prototype van Compal Electronics. Beide fabrikanten zullen hun apparaat echter niet zelf gaan leveren, maar in licentie produceren voor andere bedrijven.

McCaslin is Intels Ultra Mobile-platform voor ultramobiele pc's en andere handhelds en is gebaseerd op een processor met de codenaam Steeley die weinig stroom verbruikt en een chipset die ook een grafische processor bevat.

Menlow is gebaseerd op de Silverthorne-processor en een nieuwe chipset genaamd Poulso. In tegenstelling tot de huidige chipset met twee chips, bevat Poulso maar één chip. Dit vermindert het stroomverbruik. Omdat de chip ook kleiner is, neemt deze bovendien minder ruimte in beslag. Bron: Techworld