"Nehalem is erg gezond", aldus 'senior performance analyst' Francois Piednoel van Intel. Nehalem is de reeks 45-nanometer processors die later dit jaar op de markt moet komen. De opvolger van de Penryn biedt twee, vier of acht kernen, is schaalbaar tot 32 threats en verplaatst de memory controller van de chipset naar het silicium. Nehalem is de eerste x86-processor van Intel die is voorzien van een dergelijke architectuur, die al langer wordt toegepast door AMD.

Piednoel gebruikte tijdens de demo een Nehalem-gebaseerde pc om door een 16 GB library met afbeeldingen te navigeren en in te zoomen op verschillende foto’s. Bijna gelijktijdig laadde hij een videofragment van 1 gigabyte in de applicatie voor videobewerking. “Hoe komt het dat het laden zo snel ging? Nou, ik had twee van dergelijke schatjes”, aldus Piednoel wijzend op een SSD.

Piednoel gaf niet prijs hoe snel de chip precies draaide, maar wilde wel kwijt dat de processor ‘behoorlijk overklokt’ was. Verder was de machine voorzien van 3 GB RAM en twee SATA-II SSD’s met elk een capaciteit van 80 GB in een RAID0-configuratie.

Overclocken

Intel heeft overklokken een tijd lang onmogelijk gemaakt, maar lijkt de 'overklokkers' nu weer in de armen te willen sluiten. "Zij zijn erg belangrijk voor ons aangezien zij ook de toon zetten voor wat een goed chipset is", aldus general manager Eric Mentzer van Intels Graphics Development Group tegenover de nieuwsdienst van IDG. Intel biedt echter geen garantie als een chip door overklokken stuk gaat.

Meer SSD

Intel had deze week nog meer nieuws in petto op het gebied van SSD. Dinsdag toonde de chipreus Z-P230 PATA 8 GB SSD voor gebruik in lichtgewicht ‘Netbooks’ en ‘Nettops’. De drive heeft de afmetingen van een chip, weegt 10 gram en is vier keer sneller dan een traditionele 1,8 inch harddisk-drive. Intel heeft ook nog 16 GB-varianten op stapel staan.

Bron: Techworld