Intel eindigde het vierde kwartaal van 2008 met een marktaandeel van 81,8 procent in de wereldwijde chipmarkt, 0,88 procent meer dan een kwartaal eerder, en ruim 3 procent meer dan een jaar terug. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau iSuppli. Volgens het rapport lift Intel mee op het grote succes van netbooks, een markt waarin Intels Atom-chip de touwtjes stevig in handen heeft.

AMD raakt op achterstand. Het bedrijf eindigde 2008 met een marktaandeel van 10,6 procent, 1,6 procent minder dan het derde kwartaal, en 3,5 procent lager dan in 2007. "Hoewel 2008 een moeilijk jaar was voor AMD, heeft het bedrijf een aantal strategische stappen genomen, waaronder het afsplitsen van de productietak", aldus analist Matthew Wilkins van iSuppli. "Met de nieuwe 45-nanometer chips is AMD in 2009 beter gepositioneerd dan in 2008."

Goedkoop alternatief

De markt voor netbook-chips wordt steeds belangrijker voor chipmakers. Aangezien de desktopmarkt instort, en die van netbooks juist alsmaar groeit, valt er steeds meer te verdienen aan de kleine laptops. Volgens onderzoeksbureau DisplaySearch zullen er in 2009 27 miljoen netbooks verscheept worden, 68,5 procent meer dan in 2008. "Door de economische crisis zullen consumenten hun koopgedrag aanpassen, en mini-notebooks gaan kopen als goedkoop alternatief voor notebooks", schrijft DisplaySearch.