De nieuwe quadcore-processor, die een kloksnelheid van 2 GHz, een 1.333 GHz frontside bus en 8 Mb geheugen heeft, moet de tekorten wegnemen bij serverfabrikanten, stelt Intel. De groothandelprijs bedraagt 690 dollar.

"De fabrikanten wilden nieuwe processors", licht Intels marketingdirecteur voor het Xeon-platform Jason Waxman toe. "Ze vroegen ons of we iets aan de levering konden doen."

Diverse serverfabrikanten, zoals Dell, HP, IBM en Fujitsu, hebben sinds de introductie van de Xeon 5300-reeks – midden november – een nieuwe reeks servers met Intel quadcore-processors geïntroduceerd.

AMD, Intels grootste concurrent, komt naar verwachting pas halverwege volgend jaar met zijn quadcore-processors op de markt. Fabrikanten als Dell hebben reeds toegezegd ook deze processors te zullen ondersteunen.

Voor het eerste kwartaal van 2007 staan bij Intel nog twee andere quadcore-processors gepland. Een van de twee is in tegenstelling tot de Xeon 5335 (80 watt) extra zuinig en verbruikt maar 50 watt. Bron: Techworld