Het Vpro-platform, dat deze week officieel werd geïntroduceerd, geeft beheerders de beschikking over zuinige systemen, ingebouwde beheerfuncties en een proactieve beveiliging, aldus Intel.

Groot voordeel van Vpro is dat beheerders op afstand bij hun clients kunnen komen, ook als deze uitstaan, niet meer op te starten zijn of door een virus zijn getroffen. Beheerders kunnen zo op afstand een diagnose stellen en fouten repareren zonder dat ze daarvoor een besturingssysteem of agent nodig hebben.

Een systeem met een Vpro-label is uitgerust met een Core 2 Duo-processor, een 825666DM Gigabit-module en een Q965 Express-chipset. Zowel Intels Active Management Technology (AMT) als Virtualization Technology (VT) worden ondersteund.

De pc-firmware bevat verder beheersoftware, een versleutelde id en een webserver voor communicatie tussen de client en de pc van de beheerder.

Beheer op afstand

Jeremy Nicholes, technisch programmamanager bij Intel, gaf donderdag een demo op het hoofdkantoor van Intel Benelux in Kontich (België).

"Beheerders kunnen op hun machine onder meer de hostnaam, de id, de serienummers en de firmwareversie van hun clients zien. Ook kunnen ze, zonder van hun stoel te komen, diverse problemen oplossen."

Zo kunnen beheerders bijvoorbeeld actie ondernemen wanneer een gebruiker al dan niet per ongeluk de bootvolgorde van zijn pc heeft aangepast. "Beheerders kunnen achter hun eigen machine het bios in en de client resetten. Ook kunnen ze een pc in quarantaine zetten en de gebruiker loskoppelen van het netwerk."

Distributie van boot-images is ook mogelijk. "Beheerders zetten dus als het ware hun image terug", stelt Nicholes.

Rendabel

Ondanks de genoemde voordelen voor beheerders is het nog maar de vraag of bedrijven in Vpro willen investeren.

Analisten houden voorlopig een slag om de arm. Volgens onderzoeksbureau Gartner hebben de meeste bedrijven überhaupt geen oog voor nieuwe technologieën, omdat het volledige budget vaak al voor andere zaken is gereserveerd. "Vandaag de dag wordt ongeveer 89 procent van het it-budget besteed aan het operationeel houden van een bedrijf", aldus Gartner.

"Dat is jammer", vindt Richard Curran van Intel Solution Services. "Toch denken we bedrijven ervan te kunnen overtuigen in Vpro te investeren. De Active Management Technology, Virtualization Technology en Intel Core Micro-architectuur leveren it-afdelingen aanzienlijke besparingen op."

Volgens platformmanager David Rogers, platformmanager bij Intel EMEA, verdienen ook kleine bedrijven hun investeringen terug. "Het is heel simpel. Automatisering hoeft niet meer 'on site' te werken, of extra mensen in te schakelen. Gebruikers verliezen minder tijd aan hard- en softwareproblemen. Op een bedrijf met tachtig man en een uurloon van gemiddeld 30 dollar per uur kan dat enorm schelen."

Fabrikanten als Acer, HP en Lenovo leveren reeds desktops die 'Vpro-enabled' zijn. Volgens Intel zullen er begin 2007 ook notebooks verschijnen die de Vpro-bundel ondersteunen. Beheerders kunnen dan draadloos hun notebooks beheren, vanuit diezelfde luie stoel. Bron: Techworld