Intel wacht op de officiële ratificatie van de nieuwe standaard 802.11ac voordat het van plan is die nieuwe wifi-snelheden standaard mee te nemen in de processorplatformen. Dat zegt Kristof Sehmke, woordvoerder van Intel Benelux desgevraagd.

Sehmke zegt dat Intel alleen wil werken met vastgestelde standaarden. Het bedrijf wacht nu op de certificatie van 802.11ac door de WiFi Alliance. In 2009 werd nog verwacht dat die certificatie eind van 2012 zou plaats hebben. Dat betekent dat Intel pas volgend jaar met chips komt dat de nieuwe standaard ondersteunt.

Massaal nieuwe routers met 802.11ac

Leveranciers van routers zijn wel massaal op de komende standaard gedoken. In de afgelopen weken zijn onder meer D-Link, Netgear en Belkin met nieuwe hardware gekomen. De snelheid van 802.11ac kan op korte afstanden tot maximaal 1,5 Gbps oplopen. Broadcom, dat chips levert aan de routerleveranciers, kwam begin dit jaar al met de eerste chip die 802.11ac ondersteunt.

De snelste WiFi-verbinding wordt nu gemaakt via 802.11n, dat er jaren over gedaan heeft om tot officiële standaard te worden verheven. De snelheid ervan is maximaal rond 150 Mbps per gebruikte antenne. De nieuwe nog niet officiële standaard zou in theorie 1,3 tot 1,5 Gbps kunnen halen, maar divers tests kwamen nog niet verder dan 800 Mbps. Het maakt het wel mogelijk meerdere antennes te gebruiken, tot wel acht, waar 802.11n tot drie komt.

802.11ac wel backward compatible

Dat de routermakers nu al met de nieuwe hardware komen, is niet verrassend. Dat gebeurde met 802.11n ook al. De hardware is backward compatible, dus de Intelborden die 802.11n ingebakken hebben, zijn geen probleem voor de nieuwe routers. Daarnaast heeft Apple belooft zo snel mogelijk 802.11ac te gaan gebruiken in nieuwe AirPort-basisstations. Ook zijn mobiele hardware en Apple TV worden ervan voorzien.

Intels woordvoerder Sehmke zegt verder dat het gebruik van usb-sticks met 802.11ac-technologie een mogelijke tussenoplossing is voor computergebruikers die willen profiteren van de nieuwe snelheden. “Daarbij moet wel rekening worden gehouden met eventuele compatibiliteitsproblemen wanneer de standaard definitief geratificeerd wordt." Tot aan die ratificering kunnen namelijk nog allerlei aanpassingen worden gedaan of nieuwe voorwaarden worden afgedwongen.